Црногорска Православна Црква

Преображење Господње прослављено у обновљеној капели у Владичанском дому на Цетињу

Преображење Господње прослављено у обновљеној капели у Владичанском дому на Цетињу

Данас, 19. августа 2024. године, на велики празник Преображења Господњег, у Владичанском дому на Цетињу освештана је обновљена капела Светог Петра Цетињског Чудотворца, у чију часну трпезу су положене мошти Светог Великомученика Пантелејмона.

Поводом овог великог празника, који носи дубоку симболику за све нас, Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорски, господин Михаило освештао је грожђе и друго воће, уз саслужење свештенства Црногорске Православне Цркве.

Том чину је претходила одлука Министарства унутрашњих послова, којом Црногорској Православној Цркви није дозвољено да празник Преображења Господњег прослави у Цркви Преображења Господњег на Ивановим коритима.

Преображење Господње је тренутак када смо сви позвани да застанемо, преиспитамо своје одлуке, мотиве и намјере, те да очистимо своја срца. Овај Свети дан нас подс́ећа на важност духовног преображаја, као и на свјетлост Божију у нашим животима, која нас води ка правим вриједностима и љубави према ближњима.

Јереј Црногорске Православне Цркве Лав Лајовић је у својој бес́еди подс́етио на значај овог празника за наш народ и наше духовно насљеђе.

Нека нам свјетлост Преображења донесе мир, радост и благостање, те нас учини бољим људима у овом изазовном времену.

Цетиње, 19. август 2024.

Надлештво за информисање Црногорске Православне Цркве

Message
x