Црногорска Православна Црква

Засиједао Велики Црквени Савјет ЦПЦ

Засиједао Велики Црквени Савјет ЦПЦ

Велики Црквени Савјет Црногорске Православне Цркве, који је по одредбама  новог Устава преузео надлежности некадашњег Митрополитског Савјета, одржао је ванредну с́едницу 6. септембра на Цетињу.

Савјет је примарно разматрао финансијска и правна питања, а разговарало се и о другим темама важним за будућност Цркве.

Констатоване су позитивне промјене у начину вођења финансија, као и тренутни недостатак средстава за нормално функционисање Цркве, а предложен је и план за рјешавање текућих финансијских проблема. Поднесен је финансијски извјештај за август 2024. године, што ће бити пракса и у наредном периоду.

Велики Црквени Савјет је пружио подршку Надлештву за правна питања, које заступа интересе Црногорске Православне Цркве у неколико активних судских процеса и изразио задовољство добрим радом на том пољу. Приоритети Надлештва за правна питања ће бити заштита угледа Црногорске Православне Цркве, као и имовине која јој припада.

Извршиће се анализа одређених издатака у претходном периоду, са посебним акцентом на изградњу споменика Блаженопочивем Митрополиту Антонију, чија је израда у току. У случају проналаска било каквих нерегуларности, одговорни ће бити процесуирани судским органима.

Све одлуке су донесене једногласно.

На Цетињу,
7. септембра 2024.

Надлештво за информисање ЦПЦ

Message
x