Црногорска Православна Црква

Делегација ЦПЦ са Митрополитом Михаилом у дводневној посјети Сребреници

Делегација ЦПЦ са Митрополитом Михаилом у дводневној посјети Сребреници

Саопштење за јавност

Делегација коју, као и сваке године, почев од 2005. предводи Митрополит Црногорске православне цркве, Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорски Господин Михаило, била је у дводневној посјети Босни и Херцеговини поводом 11. јула, који је одлуком Генералне скупштине Уједињених нација проглашен Даном сјећања на геноцид у Сребреници.

Основна мисија Црногорске православне цркве кроз овакве посјете јесте јачање повјерења међу нашим народима. У Црној Гори међу православцима има оних који признају геноцид и саосјећају са мајкама Сребренице и преживјелима. Њихова борба за истину представља свијетли примјер како се индивидуалном борбом можемо и морамо борити против овог заједничког зла националистичке мржње, која се повампирује у нашим земљама.

Првог дана посјете, 10. јула, Митрополит је са својим сарадницима имао низ сусрета са истакнутим Црногорцима у Сарајеву. Том приликом је гостовао у информативним програмима двију најгледанијих телевизија у БиХ, „Hayat“ и „Face TV“.

Другог дана посјете, делегација је присуствовала комеморацији у Меморијалном центру Поточари поводом обиљежавања 29 година од геноцида у Сребреници. Осим свештенства, делегацију су чинили и представници Митрополитског савјета и православних црквених општина: Милорад Вуковић, Веско Поповић, Милован Јакшић, Веско Кажић, Ђорђе Вујаш, Златко Булић, Вуко Бошковић и представник дијела црногорске дијаспоре Мерсудин Реџевић.

Иначе, митрополит Михаило је први и једини поглавар неке православне цркве који се поклонио сјенима жртава геноцида у Сребреници, давне 2005. године.

Информативна служба ЦПЦ

Message
x