Црногорска Православна Црква

Реагованје Митрополита Михаила поводом фрески на зидовима цркве у Рожајама

Реагованје Митрополита Михаила поводом фрески на зидовима цркве у Рожајама

Жалостан сам да поново, као и деведесетих година прошлога вијека, у Црној Гори, у Рожајама, нељуди бришу трагове патриотизма и људскости које су оставили наши преци борећи се за њу и њену слободу. Осликавају фреске у рожајској православној цркви, на којима своје комшије друге вјере и грађане ове земље представљу као зликовце. Између осталога, питам их како су остали у својој вјери и како су им сачуване стотине цркава и манастира, почев од Дечана па до Милешеве и Ђурђевих ступова, ако су им комшије исламске вјере биле такве каквима их представљају.

Такви су у једној цркви у Грбљу осликали и фреску на којој су приказани кардинали и папа Католичке цркве, ми као Поглавар Црногорске православне цркве и Јосип Броз у паклу.

Српска православна црква је инструмент вјерског фундаментализма и великосрпског национализма. Паства јој је нецивилизована и припроста, а хијерархија клерикално-четничка, грамзива и безобзирна и нимало не држи до јеванђеља, и није хришћанска. Духовни очеви су им у јануару 1942. године, у Санџаку, на монстурозан начин, употребом ножа, лишили живота око 9.500 муслимана.

Само такви клирици и вјерници, којима трагови смрде нечовјештвом, деведесетих година пршлога вијека хушкали су на рат против католика и муслимана у Босни и Хрватској, саградили цркву у дворишту Фате Орловић и благосиљали геноцид у Сребреници. Зато та црква у Рожајама, самим тим што је утемељена у антихришћанском духу, није црква, и не треба да се уклони фреска, него она сама треба буде уклоњена.

Апелујем на вјерујуће хришћане у Рожајама да прегну и склоне из Рожаја и цркву и назови свјештеника који у ној служи.

Владика и Митрополит црногорски
† Михаило

с.р.

Message
x