Crnogorska Pravoslavna Crkva

Delegacija CPC sa Mitropolitom Mihailom u dvodnevnoj posjeti Srebrenici

Delegacija CPC sa Mitropolitom Mihailom u dvodnevnoj posjeti Srebrenici

Saopštenje za javnost

Delegacija koju, kao i svake godine, počev od 2005. predvodi Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski Gospodin Mihailo, bila je u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini povodom 11. jula, koji je odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Osnovna misija Crnogorske pravoslavne crkve kroz ovakve posjete jeste jačanje povjerenja među našim narodima. U Crnoj Gori među pravoslavcima ima onih koji priznaju genocid i saosjećaju sa majkama Srebrenice i preživjelima. Njihova borba za istinu predstavlja svijetli primjer kako se individualnom borbom možemo i moramo boriti protiv ovog zajedničkog zla nacionalističke mržnje, koja se povampiruje u našim zemljama.

Prvog dana posjete, 10. jula, Mitropolit je sa svojim saradnicima imao niz susreta sa istaknutim Crnogorcima u Sarajevu. Tom prilikom je gostovao u informativnim programima dviju najgledanijih televizija u BiH, „Hayat“ i „Face TV“.

Drugog dana posjete, delegacija je prisustvovala komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari povodom obilježavanja 29 godina od genocida u Srebrenici. Osim sveštenstva, delegaciju su činili i predstavnici Mitropolitskog savjeta i pravoslavnih crkvenih opština: Milorad Vuković, Vesko Popović, Milovan Jakšić, Vesko Kažić, Đorđe Vujaš, Zlatko Bulić, Vuko Bošković i predstavnik dijela crnogorske dijaspore Mersudin Redžević.

Inače, mitropolit Mihailo je prvi i jedini poglavar neke pravoslavne crkve koji se poklonio sjenima žrtava genocida u Srebrenici, davne 2005. godine.

Informativna služba CPC

Message
x