Crnogorska Pravoslavna Crkva

Preobraženje Gospodnje proslavljeno u obnovljenoj kapeli u Vladičanskom domu na Cetinju

Preobraženje Gospodnje proslavljeno u obnovljenoj kapeli u Vladičanskom domu na Cetinju

Danas, 19. avgusta 2024. godine, na veliki praznik Preobraženja Gospodnjeg, u Vladičanskom domu na Cetinju osveštana je obnovljena kapela Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca, u čiju časnu trpezu su položene mošti Svetog Velikomučenika Pantelejmona.

Povodom ovog velikog praznika, koji nosi duboku simboliku za sve nas, Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski, gospodin Mihailo osveštao je grožđe i drugo voće, uz sasluženje sveštenstva Crnogorske Pravoslavne Crkve.

Tom činu je prethodila odluka Ministarstva unutrašnjih poslova, kojom Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi nije dozvoljeno da praznik Preobraženja Gospodnjeg proslavi u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima.

Preobraženje Gospodnje je trenutak kada smo svi pozvani da zastanemo, preispitamo svoje odluke, motive i namjere, te da očistimo svoja srca. Ovaj Sveti dan nas podśeća na važnost duhovnog preobražaja, kao i na svjetlost Božiju u našim životima, koja nas vodi ka pravim vrijednostima i ljubavi prema bližnjima.

Jerej Crnogorske Pravoslavne Crkve Lav Lajović je u svojoj beśedi podśetio na značaj ovog praznika za naš narod i naše duhovno nasljeđe.

Neka nam svjetlost Preobraženja donese mir, radost i blagostanje, te nas učini boljim ljudima u ovom izazovnom vremenu.

Cetinje, 19. avgust 2024.

Nadleštvo za informisanje Crnogorske Pravoslavne Crkve

Message
x