Црногорска Православна Црква

Споменик унижавању Црне Горе

Споменик унижавању Црне Горе

Пише: Сретен ВУЈОВИЋ,
академик ДАНУ и секретар Светог Синода Црногорске Православне Цркве –

Они који се лажно заклињу у Његоша, желећи вратити споменик највећег суноврата и геноцида над Црногорцима, лажну капелицу Његошеву, не само што не прате мисао славнога владике црногорскога, који зна да „Црна Гора не хаје ни за Немање ни Мурате“, већ „остаде до вијека и Страшнога Суда у својој вољи и слободи“, него раде све супротно дјелима дукљанско-зетских-црногорских владара и владика! Зло је утолико веће што га чине сљедбеници идеје Александра Карађорђевића (у народу познатог као Аца Паликућа) и Николе Пашића, који пише свом господару Карађорђевићу из Скадра, док Црногорци још херојски гину на Мојковцу да би омогућили њихову бјежанију, сљедеће:

Ваше Височанство, Србија тренутно губи рат од Аустрије, али за сва времена добија рат против Црне Горе!“ Након изградње лажне Његошеве капелице, изјави и то: „Сад сам сигуран да Црне Горе више нема!

И све ово и много другога би тебало оставити за неки прашњави архивски депо, за научне истраживаће и љубитеље историјске науке, да нам се иста судбина не „смијеши“ и данас у „хибридном“ рату који прати конкретна „оператива“ почев од постављања „лименке“ на Румији, преко „конзерваторске“ девастације најзначајнихих сакралних објеката доведених до непрепознавања у односу на ранијхи изглед, покушаја чак прављења мокрих чворова срцу Цетињског манастира, па све до постављања гигантског крста изнад Бијеле, и најаве постављања сличног на Ловћену или Штировнику свеједно, уз пројектовање „лименке“ на форму Александрове капелице, чију изградњу је извео у славу рођендана свог сина Петра а не у славу Његошеву.

Не узимај узалуд имена Господа, Бога свога…

Амфиохије Радовић је готово цијелог свог живота радио супротно свим Божјим заповјестима и радио против земље свог поријекла, против Црне Горе у којој је „проклете Дукљане“ закивао за Везиров Мост, Црну Гору проглашавао „филџан државом“, Црногорце „Ђиласовим копиладима“, изашлим из „Титовог Јајца“ онима који „мисле да су Црногорци, само зато што су се, као волови родили у Црној Гори“, а припаднике ислама, „лажним људима, лажне вјере“!

Дуга би и предуга била листа, ако занемаримо Активности по ратиштима најновијега рата, најстравичније клетве које је изрекао, свих понижења и поруга којима је била изложена Црна Гора! Чак су и принца Николу приликом покушаја пос́ете Ћивоту свог претка изјурили називајући га „католичким копилетом“. Ваља поменити и педофилске скандале који су потресали Цркву Србије, присутни и у Црној Гори, које је „очински“ заташкао, а његови „пастири“ и данас своје „стадо“ проглашавају криминалцима и коцкарима, и јадикују што је хероин лошега квалитета! И никоме ништа! Што са спомеником Амфилохију? Па већ је направио највећи споменик, већи од Његошевог Маузолеја и то добрим дијелом од новца оних које је понижавао и проклињао, дакле Црногораца, и своју гробницу у крипти Храма, а претходно нам је довео „крипто-мага“ из Сингапура, који нас о јаду забави скоро пет година, и одобри, као од шале, нови споменик свом идолу! Ако се поштује Петар ИИ како је могуће подићи споменик некоме ко је све урадио да Црну Гору доведе у ропски, вазални положај у односу на Србију и тиме у „прах“ претвори црногорску слободарску и антифашистичку традицију! Кога још брига за Петра II, који на тему споменика каже сљедеће:

Споменик је вашега јунаштва

Гора Црна и њена свобода!

Message
x