Crnogorska Pravoslavna Crkva

Apel za provjeru podataka vezanih za popis stanovništva

Apel za provjeru podataka vezanih za popis stanovništva

Crnogorska Pravoslavna Crkva izražava zabrinutost povodom pojave slučajeva pogrešno upisanih podataka vezanih za nacionalnu, vjersku i jezičku pripadnost na Popisu stanovništva koji je održan krajem 2023. godine.

Javilo nam se nekoliko naših vjernika koji su nas obavijestili da su im podaci vezani za nacionalnu, vjersku i jezičku pripadnost pogrešno upisani, odnosno da sadrže slovne greške (CrnogorOc, PravoslOvna, CrnAgorski itd.) koje mogu uticati da se tako upisani podaci prebace u rubriku „Ostali“, čime bi se uticalo na smanjenje broja Crnogoraca, pravoslavnih vjernika i govornika crnogoskog jezika.

Apelujemo na sve Crnogorce i vjernike Crnogorske Pravoslavne Crkve, kao i na pripadnike drugih naroda i vjera, koji uoče slične greške u svojim popisnim podacima, da nas o tome obavijeste elektronskim putem, slanjem dopisa na adresu: .

Navedeni podaci se mogu provjeriti na sajtu: www.popis2023.monstat.org od 1. do 7. oktobra. Rok za provjeru podataka je jako kratak, za šta ne postoji racionalan razlog, što dodatno podstiče naše sumnje u neregularnosti.

Na Cetinju,
2. oktobra 2024.

Vladika i Mitropolit crnogorski
† Mihailo

s.r.

Message
x