Crnogorska Pravoslavna Crkva

Zasijedao Veliki Crkveni Savjet CPC

Zasijedao Veliki Crkveni Savjet CPC

Veliki Crkveni Savjet Crnogorske Pravoslavne Crkve, koji je po odredbama  novog Ustava preuzeo nadležnosti nekadašnjeg Mitropolitskog Savjeta, održao je vanrednu śednicu 6. septembra na Cetinju.

Savjet je primarno razmatrao finansijska i pravna pitanja, a razgovaralo se i o drugim temama važnim za budućnost Crkve.

Konstatovane su pozitivne promjene u načinu vođenja finansija, kao i trenutni nedostatak sredstava za normalno funkcionisanje Crkve, a predložen je i plan za rješavanje tekućih finansijskih problema. Podnesen je finansijski izvještaj za avgust 2024. godine, što će biti praksa i u narednom periodu.

Veliki Crkveni Savjet je pružio podršku Nadleštvu za pravna pitanja, koje zastupa interese Crnogorske Pravoslavne Crkve u nekoliko aktivnih sudskih procesa i izrazio zadovoljstvo dobrim radom na tom polju. Prioriteti Nadleštva za pravna pitanja će biti zaštita ugleda Crnogorske Pravoslavne Crkve, kao i imovine koja joj pripada.

Izvršiće se analiza određenih izdataka u prethodnom periodu, sa posebnim akcentom na izgradnju spomenika Blaženopočivem Mitropolitu Antoniju, čija je izrada u toku. U slučaju pronalaska bilo kakvih neregularnosti, odgovorni će biti procesuirani sudskim organima.

Sve odluke su donesene jednoglasno.

Na Cetinju,
7. septembra 2024.

Nadleštvo za informisanje CPC

Message
x